Powrót

Czysta woda zdrowia doda?

Zwykle oceniamy jakość naszej wody w kranie, zwracając uwagę na to czy nie ma w niej jakichś zanieczyszczeń, czy jest bezbarwna i bez zapachu. Innymi słowy, po prostu, czy jest czysta.

W taki sposób możemy zauważyć wiele problemów w wodzie, takich jak chlor, substancje organiczne, żelazo, mętność czy amoniak.

Zdarza się jednak, że w pozornie czystej wodzie kryją się problemy, których nie widzimy, ponieważ dotyczą związków całkowicie rozpuszczonych w wodzie, takich jak sole wapnia i magnezu, powodujących twardość.

Dlatego warto zbadać swoją wodę, zwłaszcza, jeśli pochodzi z własnego ujęcia, aby sprawdzić, czy nie zawiera związków, które w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu oraz naszemu domowi.

Twardość

Woda przepływając przez niektóre skały rozpuszcza związki w nich zawarte, m.in. sole wapnia i magnezu. Ich stężenie decyduje o stopniu twardości wody, co wiąże się z powstawaniem osadów, m.in. na armaturze, urządzeniach grzewczych i AGD.

Chlor

Czasami w wodzie wodociągowej stosowany jest chlor ze względu na działanie antybakteryjne. Picie wody chlorowanej nie należy do przyjemności ze względu na przykry smak i zapach. Chlor może również wysuszać i podrażniać skórę.

Żelazo

Żelazo występuje najczęściej w wodach głębinowych. Przy nadmiarze żelaza, mogą rozwijać się bakterie żelaziste, które nadają wodzie przykry smak i zapach. Żelazo często powoduje rdzawe plamy na praniu i armaturze.

Mangan

Mangan występuje w wodach powierzchniowych i głębinowych. Tworzy bardzo twarde osady, niezwykle trudne do usunięcia. Woda z podwyższoną zawartością manganu ma gorzki smak, a tworzące się osady mają kolor od sinego, aż po czarny.

Substancje organiczne

Organiczne zanieczyszczenia wody pochodzą z rozkładu materii roślinnej oraz z działalności rolnictwa, ścieków komunalnych i przemysłowych. Związki organiczne zawarte w wodzie surowej często dają żółto-brązowe zabarwienie. Występują one najczęściej w wodzie pochodzącej ze studni kopanych o niewielkiej głębokości.

Amoniak

Występowanie amoniaku w wodzie może być spowodowane działalnością człowieka (nawożenie pól, nieszczelne szamba). Amoniak występujący w wodzie zabiera z niej tlen, co może powodować rozwój bakterii beztlenowych. Niektóre z tych bakterii produkują siarkowodór, którego charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zgniłych jaj jest wyczuwalny nawet w niewielkich stężeniach.